Skip to main content

Postoji jedna veoma važna činjenica koja je jasan pokazatelj. Zamislite kupca iz 2008 godine koji je nešto tražio po internetu, šta je mislio tad, a šta misli sad.
Tada, ono što je vidio na internetu za njega nije imalo neku vrijednost, a danas, taj isti kupac misli drugačije.
To znači da se vrijednost njegovog posmatranja višestruko povećala. Šta nam još to govori…. Mi danas trebamo misliti kako će naši kupci razmišljati za pet, deset ili petnaest godina.

Sve što je materijalno i nematerijalno u vezi Vašeg poslovanja potrebno je da od danas (ako već niste),  počnete postavljati na internet ukoliko u budućnosti želite imati svoj “posjed” na internetu koji će pretraživač htjeti da ponudi korisniku. U suprotnom, zašto bi u moru dobrih informacija predložio baš Vaše poslovanje…

Prođite kroz pet test pitanja i otkrijte svoj digitalini potencijal nakon toga razmotrite Vaše odgovore i doći ćete do zaključka koliko su Vam razvijene navedene oblasti:

1. Da li imate web sajt? (web stranica, web trgovina, društvene mreže, e-mail marketing, online sadržaj, online komunikacija, upravljanje reputacijom i brendiranje, korišćenje softvera i analiza)

2. Da li ste digitalizovali poslovanje? (digitalizacija smanjuje operativne troškove, povećava produktivnost, poboljšava kvalitet proizvoda i usluga, poboljšava iskustvo kupaca)

3. Koje digitalne kanale i programe koristite? (upotreba digitalnih kanala za pronalaženje novih i zadržavanje dosadašnjih kupaca, korištenje CRM-a i ERP-a, isporuka računa, roba, naručivanje i sl)

4. Da li čuvate podatke, gdje i kako? (rezervne kopije podataka, anti virusi i sl)

5. Koliko ste organizovani i edukovani na temu digitalizacije? (edukacija o upotrebi određenih programa, organizacija poslovanja, produktivnost i zadati ciljevi)

Marketing i digitalizacija su poprilično kritične tačke na domaćem tržištu. Ulaganje u marketing je krupna stavka. Zašto ako marketing može pomoći kod dobijanja novih i zadržavanje dosadašnjih kupaca. Surova istina, vrlo je mala vjerovatnoća da će se to desiti bez uvođenja funkcionalnog sistema, plana prodaje uz podršku marketinga.

Ovo su koraci koje kupac prolazi tokom kupovine:

1. Pretraga (kupac traži na internetu ono što mu treba)

2. Vrednovanje alternativa (to je proces u kojem kupac prolazi kroz faze odlučivanja i ocjenjivanja dostupnih podataka ocjenjujući na dva načina: funkcionalno i emocionalno)

3. Kupovina (kupac se odlučio)

4. Nakon kupovine (utisak koji kupac stekne nakon kupovine će odlučivati o sledećoj kupovini a taj isti utisak će širiti dalje)

Ako pažljivo razmotrimo korake vidimo da je potrebno zatvoriti krug sa pozitivnim stvarima, primjer, ako je dobro prezentovana ponuda sa proizvodima, uslugama i korisnim informacijama na Vašem web sajtu ili shopu i kupac odlučuje da dođe kod Vas, tu je potrebno da ga dočeka stručno i ljubazno osoblje. Za kompletan kupoprodajni proces je potrebno imati sve, od dobrog marketinga do pozitivnih i vješetih ljude od povjerenja. Sve aktivnosti moraju biti usmjerene na potrošača. Potrošači su kraljevi. Marketinške aktivnosti se zasnivaju na tezi „napravi ono što tržište želi“.

Uloga marketinga je da kupcu olakša indetifikaciju firme, proizvoda, usluge ili brenda, zatim slijede koraci zadovoljenja želja i potreba te zadržavanje kupaca. Ako je marketing u osnovi planiran, dizajniran i implementiran potrošači mogu biti lojalni do te mjere da biraju Vas po Vašim zadanim postavkama. Marketing pruža maksimalnu vrijednost i teži dugoročnoj izgradnji veze sa potrošačima.

Zahtjev za besplatne konsultacije za odobravanje operativno uslužnog lizinga finansiranja marketinga i digitalizacije Vašeg preduzeća možete poslati putem našeg maila marketing@itdmarketing.com , popunjavanjem kontakt forme OVDJE ili pozivom na broj telefona +387 065 657 444

Odabir jezika