Skip to main content
Politicki-marketing-Itd-Marketing

POLITIČKI MARKETING

“Politika nije igra, već ozbiljan biznis.”

Winston Churchill

Politički marketing je proces kojim politički kandidati promovišu sebe i svoje platforme putem majstorski osmišljenih komunikacija čiji je cilj pridobijanje javne podrške. Postoje mnoge paralele između političkog marketinga i klasičnog biznis marketinga. Iako je publika različita, ciljevi su dosta slični!

Poslovni i politički marketinški stručnjaci koriste razne alate i medije kako bi informisali, podsjetili, uticali na stavove i ponašanje potencijalnih klijenata i glasača (respektivno), a oboje koriste se slični alati pri planiranju kampanja, poput istraživanja tržišta i statističke analize.

ZANIMLJIVOSTI

Bernie Sanders

U sklopu izborne kampanje je organizovao stranački skup putem live stream veze, na kojem se obratio biračima širom zemlje, prezentovao kampanju, pozvao birače da glasaju te održao koncert na kojem su učestvovali Jim James, Neil Young i bend Free Nationals.

Barack Obama

Prilikom kandidature tim Obama se oslonio na SMS komunikaciju sa biračima, putem koje su obavještavali svoje pristalice o svim odlukama prije nego što ih zvanično objave. Uz to su omogućili biračima da postavljaju pitanja vezana za kampanju putem SMS-a, na koje su redovno odgovarali u ime predsjednika.

Alexandria Ocasio-Cortez

Političku kampanju je bazirala na Instagramu, koristeći priliku da bude u konstantnom kontaktu sa svojim pristalicama, razgovara o svom programu i odgovara na pitanja. Najupečatljivije je što je cijelu kampanju provela u hodu dopuštajući svojim pristalicama da upoznaju njenu dnevnu rutinu.

Democrats Abroad

Partija je prikupila više od 50% glasova birača iz inostranstva putem svoje kampanje. Kampanja se bazirala na pozivanju glasača u inostranstvu sa ciljem objašnjavanja cjelokupnog procesa i termina glasanja kako bi se ostvarila što veća izlaznost. Kao rezultat su ostvarili najbolji rejting među tom skupinom glasača.

Primarna i najvažnija razlika između poslovnog marketinga i političkog marketinga je ta što se politički marketing koristi za podizanje svijesti i informisanje javnosti o kritičnim pitanjima i izborima vodstva u svojoj zajednici, gradu i državi.

Savremeni politički marketing pruža bezbroj mogućnosti za povezivanje sa potencijalnim biračima i oblikovanje javnog mnijenja, uključujući hladne pozive, E-mail kampanje, letke, radijske spotove, kampanje na društvenim mrežama i konačno televizijske vijesti i gostovanja. Na raspolaganju su i mnogi alati za prikupljanje podataka o biračima i kreiranje što efikasnijih kampanja, poput faktorske analize, diskriminacijske analize, zajedničkog mjerenja i višedimenzionalnog skaliranja.

Ukratko, važnost političkog marketinga je zasnovana na tome koliko je efikasan u širenju poruka i informisanju javnosti. Poruke i ideje kampanje se vrlo lako i brzo konzumiraju i dijele što pruža bolji, organski način, podizanja svijesti i plasiranje poziva na akciju – bilo da se radi o pridruživanju političkoj opciji, lobiranju za prijedlog zakona ili osiguravanju većine glasova na izborima.

Mi Vam možemo obezbijediti:

  • Facebook oglašavanje
  • Instagram oglašavanje
  • Oglašavanje na portalima
  • Oglašavanje na blogovima
  • Oglašavanje putem bannera
  • Oglašavanje na posterima, letcima/flajerima
  • Oglašavanje na bilbordima
  • Upravljanje reputacijom
  • “Brendiranje”
  • Obuka za javni nastup
Odabir jezika