Skip to main content

Često postavljana pitanja

Kada je u pitanju digitalni marketing, imamo odgovore na sva pitanja! Ispod je lista pitanja koja nam postavljaju vlasnici preduzeća i zaposleni na sastancima, putem e-maila, pozivom i putem poruka na našim društvenim mrežama. Ako i Vi imate pitanje za nas a odgovor niste pronašli na našoj listi “najčešće postavljenih pitanja” budite slobodni da nam se javite rado ćemo Vam pomoći i odgovoriti.

KOJOJ VRSTI FIRME TREBA WEB STRANICA

KOJOJ VRSTI FIRME TREBA WEB STRANICA

Svaka firma treba imati web stranicu kako bi uspješno poslovala! Sportisti, muzičari, bendovi, fotografi, slikari, glumci imaju web stranice. Web stranica Vam je neophodna iz istog razloga zbog kojeg trebate kancelariju ili poslovni prostor. Ukoliko Vaša firma nema adresu onda i ne postoji. Web stranica je Vaša digitalna kancelarija, poslovni prostor na internetu. Ako nemate web stranicu onda i ne postojite na internetu, a nemojte zaboraviti da je internet najveće jedinstveno tržište na svijetu. Vaši napori, vrijeme i novac uloženi u kreiranje profila na društvenim mrežama, plasiranje online oglasa i reklama, kreiranje profila na platformama poput OLX-a su uzaludni ako nemate web stranicu.

KOLIKO KOŠTA IZRADA WEB STRANICE

KOLIKO KOŠTA IZRADA WEB STRANICE

Ovo je još jedno, naizgled jednostavno pitanje, koje zahtjeva kompleksan odgovor. Kako bi najlakše razumjeli zašto, zamislite da Vas kupac pita – Koliko košta vozilo?

Koji tip vozila trebate – putničko, dostavno, teretno? Koje vrste – sedan, karavan, kombi? Koji proizvođač Vas interesuje? Za koje potrebe Vam treba vozilo?

Neophodno je odgovoriti na cijelu listu pitanja i dodatnih informacija prije nego što dođemo do zaključka koje je najbolje rješenje za Vaše potrebe i koliko takvo rješenje košta. Isto vrijedi i za web stranice.

Cijenu za svaki projekat kreiramo zasebno, u skladu sa Vašim potrebama i realnim mogućnostima. Naša misija je da omogućimo lokalnim firmama pristup vrhunskim marketinškim uslugama uz minimalnu investiciju.

DA LI BI MOJA FIRMA IMALA KORISTI OD DIGITALNOG MARKETINGA

DA LI BI MOJA FIRMA IMALA KORISTI OD DIGITALNOG MARKETINGA

Da! Ako ste se do sada promovisali na tradicionalan način putem radija, TV-a, novina, to ne morate isključiti ali poslovati u 21 vijeku bez digitalnog marketinga može ozbiljno ugroziti poslovanje Vaše firme. Jednostavno je tako. Digitalni marketing je veoma bitan zbog navika potrošača. Potrošači masovno korisne digitalne kanale. Tamo su svi i tamo su prilike za prodaju.

ŠTA JE SEO

ŠTA JE SEO

SEO je optimizacija (pozicioniranje) Vaše web stranice na pretraživačima. Pomoću dodataka, alata, znanja i određenih taktika možemo osigurati Vašoj web stranici bolje mjesto na pretraživačima. Primjer jedne taktike, po Google standardima blog bi trebao imati najmanje 1000 riječi.

DA LI MI TREBA BLOG

DA LI MI TREBA BLOG

Blog je najbolja marketinška strategija na web stranicama za razmjenu informacija i marketinga. Blog je postao prioritet. Blog se sviđa korisnicima jer dobijaju korisne i zanimljive informacije. Blog se može koristiti za svaku vrstu poslovanja od lokalnog butika, trgovine, restorana do advokatske kancelarije, banke ili kredine organizacije. Standard objava bloga je jednom do dva puta sedmično.

KOLIKO ČESTO TREBAM AŽURIRATI WEB STRANICU

KOLIKO ČESTO TREBAM AŽURIRATI WEB STRANICU

Web stranica koja stagnira i koja nema novih unosa postaje poput internet brošure. Uspješna web stranica je ona koja ostvaruje redovnu komunikaciju sa svojim korisnicima i koja pruža nove i korisne informacije. Isto tako zbog SEO-a, Google voli stranice koje ažuriraju sadržaj. Ne postoji određeno vremensko ograničenje za ažuriranje ali svakako da bi bilo dobro da se Vašoj web stranici posvetite na mjesečnom nivou.

KOLIKO ČESTO TREBAM OBJAVLJIVATI SADRŽAJ NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

KOLIKO ČESTO TREBAM OBJAVLJIVATI SADRŽAJ NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Na Facebook-u je poželjno raditi jednu objavu svaki dan ali definitivno nikako manje od tri puta sedmično. Na Instagramu jednom do dva  puta dnevno. Na LinkedIn-u najmanje dva puta sdmično ali ne više od jednom dnevno. Na Twitter-u od 3 do 30 twettova dnevno. Ako objavljujete rijetko, Vaša publika će zaboraviti da postojite. Ali ne zaboravite da je mnogo važniji kvalitet objava od količine. Držite se toga.

KOJE DRUŠTVENE MREŽE SU DOBRE ZA MOJE POSLOVANJE

KOJE DRUŠTVENE MREŽE SU DOBRE ZA MOJE POSLOVANJE

Najposjećenije platforme su Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, LinkedIn, Tik Tok i Pinterest. Istražite gdje je Vaša publika, koje su njihovi obrasci ponašanja, kakav sadržaj vole i šta na njih utiče, šta ih pokreće kada je akcija i kupovina u pitanju. Trebaće Vam malo vremena da posložite stvari i dobijete najučinkovitiji način nastupanja na određenim društvenim mrežama.

DA LI JE MARKETING PUTEM E-MAILA UČINKOVIT

DA LI JE MARKETING PUTEM E-MAILA UČINKOVIT

Definitivno! E-Mail marketing je moćan marketinški alat ali na žalost mali je broj firmi koje ga koriste.  Marketing putem e pošte je dosta privatan i jeftin. Najbolja platforma za marketing e-pošte je MailChimp.

KAKO DA ZNAM DA LI JE MARKETING NA DRUŠTVENIM MREŽAMA DOBAR ZA MOJE POSLOVANJE?

KAKO DA ZNAM DA LI JE MARKETING NA DRUŠTVENIM MREŽAMA DOBAR ZA MOJE POSLOVANJE?

Društvene mreže su pogodne za sva poslovanja, kako za B2C (biznis-kupac) tako i za B2B (biznis-biznis). Svaka firma ima svoju publiku, a društvene mreže su jedan od najboljih načina da se povežete sa svojom publikom. Zašto da to propuštate. Važno je znati da bi neke društvene mreže mogle bolje odgovarati Vašoj kompaniji od drugih, to bi trebalo analizirati.

KOJE SU KONKRETNE PREDNOSTI MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

KOJE SU KONKRETNE PREDNOSTI MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Marketing na društvenim mrežama Vam može Vam pomoći da povećate svijest o preduzeću, brendu, proizvodima, uslugama, da povećate promet na web stranici, dosegnete do većeg broja kupaca putem plaćenih oglasa i povećate prihod od prodaje.

KAKO MOGU IZMJERITI USPJEH SVOG MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

KAKO MOGU IZMJERITI USPJEH SVOG MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Možete koristiti Google Analytics da vidite kako Vaš marketing na društvenim mrežama utiče na promet Vaše web stranice. Još jedna važna stvar na koju treba obratiti pažnju je broj posjeta. Analizirajte objave na svojim društvenim mrežama da vidite koji sadržaj zanima Vašu ciljnu grupu.

KOLIKO KOŠTA MARKETING NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I KOLIKI JE ROI?

KOLIKO KOŠTA MARKETING NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I KOLIKI JE ROI?

To zavisi od postavljenih ciljeva Vaše kompanije, a ROI nije baš uvijek u obliku direktnog prihoda, postoje i drugi benefiti kao npr.: dobijanje novih klijenata, povećanje pretplate na e -poštu i povećanje broja zadovoljnih kupaca što dugoročno gledano može biti povrat ulaganja.

KOJE PLATFORME DRUŠTVENIH MEDIJA DA KORISTIM?

KOJE PLATFORME DRUŠTVENIH MEDIJA DA KORISTIM?

Ovo zavisi od specifičnosti Vašeg poslovanja. S obzirom na to, sigurno želite biti na društvenim mrežama gdje ćete najvjerovatnije doći do svoje ciljne grupe. Dok se neka kompanija može više posvetiti djelovanju na Facebook, drugoj kompaniji je bolje da se fokusira na LinkedIn. Sve zavisi od toga gde se nalaze Vaši klijenti.

KADA ĆE BITI VIDLJIVI REZULTATE MOG MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

KADA ĆE BITI VIDLJIVI REZULTATE MOG MARKETINGA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Rezultati ne dolaze preko noći. U igri je mnogo faktora od kojih zavise rezultati Vašeg marketinga, od Vašeg budžeta, publike, okruženja i konkurencije, dosljednosti, kvaliteta objava, analize, praćenja statistike, biranja ciljne grupe i još mnogo toga. Iako digitalnom marketingu treba manje vremena nego kod tradicionalnog marketinga, potrebna je dobra strategija.

KOJE SU UOBIČAJENE GREŠKE KOJE TREBAM IZBJEGAVATI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

KOJE SU UOBIČAJENE GREŠKE KOJE TREBAM IZBJEGAVATI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?

Jedna od najčešćih grešaka u marketingu na društvenim mrežama je nedosljednost. Izbjegavajte povremena objavljivanje. Zatim, veoma je važno da budete aktivni sa Vašim pratiocima, odgovorati na njihova pitanja, voditi dijalog sa njima i itd. Na ovaj način gradite povjerenje sa svojom bazom kupaca.

Odabir jezika