Skip to main content

Naletjela sam na jedan dirljiv status u poslovnoj Facebook grupi gdje se jedna gospođa obratila svim članovima, uglavnom ljudima iz preduzetništva sa tako dirljivim riječima koje prenosim u cjelosti:

“Imam butik za bebe i djecu, posao mi je stao skroz na skroz. Imam jako lijepu i kvalitetnu robu, ne držim šundove i jeftine stvari od ko zna odakle, a imala sam solidan posao do prije 3-4 mjeseca.

Prvo sam htjela sve da prodam, a sad mi je žao da dajem robu ispod cijene, uložila sam zadnji novac u posao, i sav svoj trud, znoj i ljubav.

Sad sam primorana da sve uredno spakujem i odložim u garažu jer su me pojeli troškovi, pa da ponovo otvorim kad nađem odgovarajući lokal i kad uslovi budu bolji za prodaju.

Šta da vam kažem, duša me boli, razboljeh se.” – napisala je gospođa iz jednog velikog mjesta u Srbiji.

E, sad, šta da vam kažem. Dirnuo me ovaj status pa sam iz tog razloga odlučila da napravim neku svoju retrospektivu.

Vraćam film kada sam početkom 2017. i sama ušla u preduzetničke vode, spletom okolnosti gdje sam mogla da biram taj put, put da budem bez posla ili da tražim neki novi posao.

Odlučila sam se možda za najteži put ali najbezuslovniji. Bez ičije podrške, “čuvanja leđa” i olakšica za sada radim svoj posao na najkorektniji mogući način za svakog svog klijenta a tome me naučio Merkator i hvala Slovencima na tome (učili su me u Sloveniji za poziciju zamjenika poslovođe da je klijent/kupac uvijek na prvom mjestu i da se klijentu/kupcu nikada ne prodaje, već pomaže pri izboru i prezentuje dobrobit a kupac bira sam”).

Da se vratim na temu gospođe i njenog statusa, zatvaranja radnji, situacije nakon pojave korona virusa #covid19 i svih popratnih problema.

Veliki broj komentara ispod statusa izgledao je ovako: “Online prodaja… Morate probati online iako može biti da ne ide”.

To je zaista jedina opcija, na žalost, sada, u zadnjem, bezizlaznom trenutku biće i to teško ali je zaista jedina opcija.

Ponovo kada se vratim nazad, rado se sjetim svojih klijenata koji su prije četiri godine krenuli sa ulaganjem u online biznis odnosno u internet marketing. Danas, ti isti klijenti su korak ispred, sa dobrim benefitima.

Gospođa objašnjava da ima Facebook stranicu, na kojoj na žalost nije aktivna, stranica je mrtva, artikli nisu adekvatno prestavljeni, plaćene reklame nema. Domena od web sajta nije aktivna, a web shop ne postoji.

Došla su kažu teška vremena ali su došla i nova vremena. Realno sagledajte u kojem ste vremenu.

Da skratim, jedan upadljiv savjet: Pojačati marketing. Intenzivno, svakodnevno, uporno i zauvijek!

Autor teksta: Vesna Krminac – Ako ste u potrazi za marketinškom agencijom koja će vaš biznis podići na viši nivo, nazovite nas na broj telefona +387 65 657 444 ; pišite nam direkno na mail u kontakt formi OVDJE ili putem maila marketing@itdmarketing.com

Odabir jezika